Europokaal Terwolde

Europokal Terwolde 27 en 28 juli

Vrijdags om 09:30 vertrok de Hurky karavaan naar het zonnige Terwolde. Rond de klok van 12:00 waren we op plaats van bestemming. Toen we eenmaal wisten waar iedereen moest staan zijn we aan het opbouwen gegaan. Na een uurtje stond alles klaar en konden we gaan genieten van een koud flesje bier. Daarna hebben we een rondje gedaan over het rennerskwartier waarna de inschrijving volgde. Er stond een enorme rij in de tent. Dat bleek naderhand waarom, er hadden zich meer dan 600 coureurs ingeschreven. Na het wachten was de inschrijving voltooid.
Na het avondeten hebben we de auto laten keuren, toen hij goedgekeurd was zijn we weer terug gereden en hebben we hem klaargezet voor de zaterdag.

Zaterdags is het altijd op tijd opstaan. Een goed ontbijt en zorgen dat je om 08:30 in de tent bent voor de rijdersbriefing. Als je er niet bij bent en je wordt gesnapt dan volgt diskwalificatie voor heel de dag. Toen we dit weer allemaal hadden gehad konden we ons klaar gaan maken voor de 1ste manche van de dag.
De 1ste manche moest ik starten vanaf de 1ste rij op plaats 5 helemaal aan de buitenkant. Niet zo’n hele fijne plaats als je bedenkt dat de baan nog vol met gras stond. Dus de baan is spiegelglad en dat heb ik ook gemerkt. Met de start zat ik er nog aardig bij maar daarna stapelde ik fout op fout door de gladde baan en finishte ik al laatste.

De 2de manche ging stukken beter. Het gras was eraf dus we hadden meer grip. Vanaf de laatste startrij met een goede start zat ik in de 1ste bocht goed in de middenmoot. Met meer grip kon ik harder door de bochten en dat ging steeds beter. De gehele manche heb ik op plaats 6 gereden maar 2 rondjes voor het einde werd ik nog gepasseerd. Dus een 7de plaats, vanaf de laatste startrij best aardig. Hoogtepunt van deze manche was, dat ik mijn teamgenoot Jurgen Kanters wederom passeerde in Terwolde. Dat is hem nog niet gelukt bij mij.

Manche 3 startte ik vanaf rij 2 aan de binnenkant. Het rode licht doofde en meteen vol gas naar de 1ste bocht. Ik sloot aan op een 5de plaats. De hele manche niet meer dichter op de nummer 4 gekomen maar wel weggereden van de nummer 6. Met een 5de plaats sloten we de laatste manche van de zaterdag goed af.
Uiteindelijk werd ik totaal 15de van de 31 rijders. Goed in de middenmoot tussen al het geweld en voor de zondag een redelijk goede startplek verdiend.

Zondag ochtend moesten we met klasse 7 en 8 ons eigen melden bij de wedstrijdleiding. Na een foutje van de technische commissie waarbij een rijder uiteindelijk zijn punten terug kreeg na goedkeuring van alle rijders, konden we van start gaan met de halve finale bij klasse 7.
Ik moest startten vanaf plaats 8 op de 3de rij. De eerste 6 gingen rechtstreeks over naar de finale. Ik was heel goed weg met de start en ging als 6de de bocht in met voor mij Kevin Eunk. Na 3 rondes ging Kevin dwars in de 1ste bocht. Ik moest snel corrigeren en ging over zijn achterwiel heen waardoor ik bijna over de kop ging. Gelukkig kwam ik weer op 4 wielen terecht. Ik kon aansluiten op een 7de plaats en achter Daniel Vandergeeten aan gaan jagen. Die passeerde ik al vrij snel. In de laatste ronde lag ik nog steeds 6de maar net voor de finish passeerde Vandergeeten mij en ik werd 7de. Helaas niet genoeg voor een plek in de finale.

Dus ik moest me kwalificeren via de herkansing. Alleen de eerste 2 gingen door naar de finale. Gestart vanaf plaats 1 en als 2de de bocht in. In de laatste bocht van de 1ste ronde maakte ik een klein foutje en werd meteen gepasseerd. Vanaf een 4de plaats moest ik weer gaan jagen op de rest. Uiteindelijk kwam ik als 3de over de finish, dus helaas geen finale vandaag bij klasse 7.

Bij klasse 8 begonnen we met de kwartfinales. Tussen het geweld van de 4x4s zou dit een heel moeilijke opgave worden. De eerste 10 gingen door naar de halve finale. Met een redelijke start lag ik na de 1ste bocht op een 8ste plaats die heb ik niet meer afgegeven en kon me opmaken voor de halve finale.
In de halve finale moest ik van de 3de rij komen. Alleen de eerste 8 gingen door naar de finale dus je moest erbij zitten want er waren ook geen herkansingen meer. Met de start was ik niet goed weg maar in de 1ste bocht lag ik wel op een 8ste plaats. Na de 1ste ronde maakte ik een fout in de 1ste bocht. Ik ging dwars en zag iedereen passeren. Toen moest ik me vanaf de laatste plaats naar voren werken. Dat is helaas niet gelukt en ook in klasse 8 geen finale gehaald.

Over het hele weekend ben ik niet helemaal tevreden met mijn eigen prestaties. Wel fijn gereden maar te weinig eruit gehaald. We hebben gelukkig ook weinig schade gereden op een draagarm en een schokbreker na.

Ik wil iedereen bedanken die me heeft gesteund dit weekend.
Team NH-racing, Hurky-team, sponsors en supporters bedankt.