Europokal Hoogkerk

Europokal Hoogkerk 16 en 17 mei

De 1ste Europokal van dit jaar was in Hoogkerk (Groningen). Thijs, Marly, Marieke en ik konden pas laat in de nacht aankomen want wij hadden eerst een bruiloft. Dus het kwam vrijdag aan op de rest van het team. De auto veilig naar Hoogkerk brengen, inschrijven en keuren!! Dat was natuurlijk allemaal gelukt. Wij kwamen rond de klok van 04:30 aan op de cross. Dus vlug naar bed een paar uurtjes slapen en weer vroeg op voor de briefing en wij (klasse 8) werden eruit gepikt voor de alcoholcontrole. Zonder dat dat problemen gaf, konden we ons op maken voor 3 manches en een finale. Dit is een nieuwe opzet in plaats van het tijdrijden. Vorig jaar moesten we namelijk 1 ronde rijden om een tijd neer te zetten om dan vanaf die plek te starten. Nu moet je in de 3 manches en de finale – mits je die haalt – zo veel mogelijk punten bij elkaar zien te sprokkelen voor je startplaats voor zondag.

De 1ste manche startte ik vanaf rij 3. Ik was nog een beetje aan het nagenieten van de avond ervoor dus ik was erg slecht weg met de start. Zelf moest ik ook nog wennen aan het rijden op de klei want dat was lang geleden voor mij. Deze manche kwam ik als 9de over de streep.

Manche 2 mocht ik vanaf de 1ste rij starten. De start was goed, alleen bij het opschakelen ging het niet helemaal goed, dus ik verloor wat plekken. Vlug in de achtervolging! Dat ging goed en ik kwam uiteindelijk als 5de over de finish.

In de 3de manche moest ik van de 2de rij starten. Dat ging redelijk goed en ik zat er meteen goed bij in de 1ste bocht. Deze manche had ik degelijk gereden en ik heb een 7de plek behaald.

Toen was het wachten of ik genoeg punten had om in de finale te komen…. En jawel! Ik ging als 12de door naar de finale. We waren tevreden dat we de finale hadden gehaald maar we wilden meer.
Ik mocht op plek 12 starten en dat is op de 4de rij en dat maakt het niet makkelijk met al die rijders voor je. Met de start was ik goed weg en kon ik aansluiten in de middenmoot. Na 8 rondes fijn gereden te hebben en niet teveel risico’s te hebben genomen, finishte ik als 8ste. Dat was genoeg voor in totaal een 9de plaats die dag. Al met al zijn we goed door de eerste dag heen gekomen. We hebben de auto weer klaar gemaakt voor de zondag, waar de echte prijzen verdeeld werden.

’s Zondags moesten we als eerste van start met de halve finale in klasse 7! Er was ’s nachts wat regen gevallen, dus de baan was spekglad. Ik stond op de 2de rij op plek 5. De start was redelijk goed. Dus met zijn allen op de 1ste bocht af. Ik werd gepasseerd door een tweetal rijders dus ik moest gas gaan geven. Verder was het een bewogen manche waarin er van alles gebeurde. Uiteindelijk finishte ik als 3de achter mijn maat Jurgen Kanters. Met de 3de plaats waren we meteen door naar de finale.

Daarna de auto weer klaar gezet voor de halve finale van klasse 8: een stapje hoger en dus meer concurrentie! Vanaf de 2de rij aan de buitenkant kwam ik goed weg alleen ik koos om in de 1ste bocht buitenom te gaan rijden en dat was niet de beste keuze. Daarna nog heb ik nog een paar rondes buitenom gereden, dat was geen succes want ze kwamen aan alle kanten voorbij.
Helaas was dit niet genoeg om rechtstreeks door te gaan naar de finale.
Dan maar via de herkansing waarin de beste 2 doorgingen naar de finale. Ik moest helaas starten vanaf de laatste rij en met de grote concurrentie was dit eigenlijk een onmogelijke opgave. Toch ben ik er maar eens goed voor gaan zitten. Het was niet genoeg, helaas geen finale in klasse 8.

Daarna hebben we alles nog eens goed nagekeken aan de auto zodat hij klaar stond voor de finale van klasse 7. Na een pauze konden we als 1ste finale van start.
Ik mocht van start vanaf de 2de rij op plek 5. Voor mij een fijne plaats. Toen het rode licht gedoofd was gingen we plankgas op de 1ste bocht af. Ik zat er goed bij voorin. Maar toen sloeg het noodlot toe voor Jurgen Kanters, het hele weekend super voorin gereden, nu ging het fout. Hij werd in de mangel genomen en er reed er één naar binnen dus einde finale voor hem, wat erg jammer was. Ik kon profiteren van dit alles en kwam als 3de uit de bocht. Na bocht 3 en 4 kwam Steve Otzer mij al snel voorbij. Maar niet nadenken en weer vol voor plek 4 strijden. Dat ging super, alleen in de 4de ronde maakte ik een klein foutje en Pieter Verboon passeerde mij. Dat was balen en ik hoorde dat er een concurrent kort achter mij zat. Maar de 5de plaats wilde ik niet uit handen geven. Daarna heb ik alles gegeven en dat werd beloond met een 5de plaats. Het team en ik waren er superblij mee.

Voor ons was dit een top weekend en we gaan met volle moed naar Terwolde.
Ik wil het hele team bedanken voor de steun en het gezellige weekend.